A Borbély Lénárd vezette önkormányzat cége, a Városgazda még 2018. december 7-én kötött 348,9 milliós összegű szerződést a strand 2019. május 31-ig tartó felújítására.

Az építkezés 2019 tavaszán lassan haladt, a kivitelezést végző vállalkozó az esős időjárással magyarázta a munkálatok késését.

A határidő előtt három nappal, május 28-án módosították a szerződést: a kivitelezés költségét nettó 388,9 millió forintra (40 millióval) emelték, a határidőt pedig június 15-re tolták ki. Pár nappal a módosítás után, június 3-án Borbély személyesen intézkedett és utasította a Városgazdát, hogy ne engedjék be a kivitelező embereit dolgozni és egyoldalúan felbonttatta a szerződést. Ekkor Borbély akcióját, mint a csepeli közpénz megmentőjét igyekezett láttatni a kerületi média. Az elküldött vállalkozó azonban sérelmezte az önkormányzat egyoldalú eljárását és jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A strand felújítását végül a Városgazda fejezte be, a meghosszabbított határidőhöz képest is jelentős csúszással. Az ügyről akkor részletesen beszámolt az országos média (átlátszó.hu, 24.hu 1, 2). Az akkori önkormányzat ellenzéki képviselői rendkívüli testületi ülés összehívását és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték. „Borbélyék 2019. június 13-ra összehívták a rendkívüli ülést, de a vizsgálóbizottság létrehozását nem támogatták. Az ülésen Borbély többször is azt állította, hogy a szerződés felmondása jogilag megalapozott, Csepel érdekét képviselő döntés volt és a bíróságon fogják bizonyítani az igazukat, úgy akarta feltüntetni, hogy az ellenzék a vállalkozó oldalára állt. Négy év elteltével látjuk mennyi volt igaz ezekből.” – utal a legfrissebb fejleményekre Losonci Róbert, MSZP-s képviselő, aki már 2019-ben is tagja volt a képviselőtestületnek.

2023. július 28-án, pénteken Borbély a következő hétfői munkanap reggelére rendkívüli és zárt ülésre hívta a képviselőket. A napirend titkosítva volt, azt csak a polgármesteri hivatalban tekinthették volna meg a képviselők, ha nyitva lett volna a hivatal a rendelkezésre álló időszakban. A zárt ülésen a Fidesz képviselői nem jelentek meg, illetve előre bejelentett szabadsága miatt két ellenzéki képviselő is távol volt. A zárt ülésből csak a határozat nyilvános, de abból kiderül, hogy a bíróság elsőfokon a vállalkozónak adott igazat és a vállalkozó egyezséget ajánlott, amelyben csak 195 millió forintot kér az önkormányzattól, ha az lemond a fellebbezési jogáról és végérvényesen lezárják az ügyet. Ezt végül a polgármesterhez hű hat képviselő a négy ellenzéki képviselővel szemben elfogadta.

Dukán András Ferenc, a Momentum képviselője és polgármesterjelöltje az ülés kapcsán elmondta: „Borbély keménykedett, felelőtlen és forrófejű volt, amikor 2019-ben felbontotta a szerződést, és ennek most a csepeliek isszák meg a levét. Azért szavaztunk nemmel, mert azt gondoljuk, hogy a döntés előtt a polgármesternek először tájékoztatnia kellene a nyilvánosságot és vállalnia a felelősséget meggondolatlan tetteiért, nem pedig a csepeliek pénzéből fizetnie ki az általa okozott kárt.”

A polgármester a testületi ülés óta hivatalos csatornáin nem nyilatkozott az ügyről.

A cikk eredetileg a Nyomtass Te is! hetilap 320. (VII. évfolyam/36.) Csepel különszámában jelent meg 2023. szeptember 6-án.