CSEPELNEK KÖLTSÉGVETÉSRE VAN SZÜKSÉGE, AMI SEGÍT

Csepelnek azonnal érvényes 2024-es költségvetésre van szüksége, hiszen enélkül a kerület nem tud megfelelően működni, nem tud segíteni a csepelieknek. A költségvetés biztosítja, hogy a képviselő-testület által közösen meghatározott, a csepeliek valódi érdekeit, és nem a polgármester haverjait szolgáló projektek jöhessenek létre.

2024. 01. 10-én levelet írtam Borbély Lénárd csepeli polgármesternek és a közgyűlési  frakcióvezetőknek, amiben frakcióvezetői ülést kezdeményeztem, hogy végre elkezdjük megtervezni Csepel 2024. évi költségvetését. Nem, ez nem elírás! 2024. januárjában Csepelnek, a fideszes polgármester hibájából, még mindig nincs 2024-es költségvetése, még a tervezési szakasz és a javaslatok begyűjtése sem zajlott le! Azaz még mindig nem tudjuk, hogy 2024-ben mire, mennyit fogunk költeni a közösségünk pénzéből.

Az biztos, hogy 2024-es költségvetésben helyet kell találni azokra az égető problémákra, amelyek már évek óta sújtják a csepelieket. Ilyen ügy például a gerincút építésének megkezdése, de fel kell újítani a kerületi kezelésben lévő, de nagyon rossz állapotú utakat, például a Maros utcát vagy a Tihanyi utat és meg kell határozni a 2024-es fejlesztési projekteket és a költségvetésben keretet biztosítani rájuk, mint az iskolák felújítása vagy a parkolási helyzet javítása.

Ezen kívül jelenleg az állampárt, Borbély Lénárd ideológiai otthona, bármikor dönthet úgy, hogy a csepeli HÉV kikerül a Budapest bérlet érvényességi területéből. A közlekedésért is felelős fideszes miniszter, Lázár János döntése miatt márciustól a külső kerületekből a belváros felé HÉV-vel ingázó utasoknak 9500 forintról 18 950 forintra emelkedhet a havi bérletkiadásuk. De a HÉV-et mellőző utazók se járnak jobban, az eddigiekhez képest, másfél-kétszer többe fog kerülni nekik is a közlekedés. Fel kell készülnünk erre a helyzetre is, és forrást kell elkülöníteni arra az esetre, ha március 1-től ez valóban így történne.

E hét szerdára kezdeményeztem egyeztetést a tanácsterembe. A jegyző nem engedélyezte, mondván, hogy van saját irodánk. Mindezt annak ellenére, hogy a Borbély Lénárd álcivil szervezete, a Közösen Csepelért Egyesület probléma nélkül használhatta, pedig nekik is van saját irodájuk.

Borbély Lénárd válasza persze semmi másról nem szól, csak mások hibáztatásáról. A tárgyalásra nem nyitott, és ahelyett, hogy testületi többséget megpróbálná maga mögé állítani, csak zsarol és másokra mutogat.

Az ellenzéki pártokra természetesen továbbra is számíthatok abban, hogy együtt álljunk ki egy csepeliek érdekeit szolgáló költségvetésért!

BORBÉLY HAZUDOTT: A JEDLIK MÉGIS ÁLLAMI TULAJDONBA KERÜL

Novemberben a testületi ülésre egy előterjesztéssel készültem, ami alapján a képviselő-testület egyértelmű állást foglalt volna amellett, hogy a Jedlik Ányos Gimnáziumépülete csepeli önkormányzati tulajdonban maradjon. Ekkor a fideszes Borbély Lénárd nem vette napirendre arra hivatkozva, hogy biztos forrásból tudja, nincs ilyen terv. Mikor ennek ellenére szavazást kértem róla, lehullt a “civil” álarc, Borbély és Németh Szilárd emberei közösen szavazták le az előterjesztést.

Múlt héten a fideszes Németh Szilárd jelentette be, mégis államosítják. Csepel értékes vagyonelemét így egy tollvonással át kell adnia az államnak, ki tudja, mi lesz az épület további sorsa ezek után, jó eséllyel egyházi kézbe kerülhet, ezzel az állami, szekularizált gimnáziumi oktatás gyakorlatilag megszűnhet Csepelen.

ONLINE FOGADÓÓRA

Január utolsó keddjén egy rendhagyó helyszínen tartottam az online fogadóórámat, amelyben beszéltünk a költségvetésről, annak elfogadásáról, és a javaslataimról.

RÉSZT VETTÜNK A SVÁB BÁLON

A Momentum csepeli csapatával részt vettünk a 32. csepeli sváb bálon. Üde színfoltja ez a csepeli kulturális életnek, nem csak nekem, akinek a nagymamája német anyanyelvűként nőtt fel, de a sváb felmenőkkel nem rendelkezők is jól érezték magukat. 

Ha szívesen csatlakoznál te is ehhez a csapathoz, akkor itt megteheted:

Csatlakozom tagként https://momentum.hu/csatlakozz

Segítenék önkéntesként  https://momentum.hu/legyel-te-is-onkentes 

Dukán András Ferenc és a csepeli Momentum a 2024-es Sváb bálon
Dukán András Ferenc és a csepeli Momentum a 2024-es Sváb bálon