Tisztelt Polgármester úr, frakcióvezető társaim!

A képviselő-testület legfontosabb döntése Csepel éves költségvetése. Ez biztosítja, hogy megfelelően tudjon működni a kerület, illetve azt, hogy a testület által közösen meghatározott, a csepeliek érdekeit szolgáló projektek (pl. az iskolák, óvodák fejlesztése, a csepeli lakások energetikai korszerűsítése) megkezdődhessenek, valamint a kerületi lakók számára lényeges ügyekre – amilyen a kerület közlekedésének és egészségügyi ellátásának fejlesztése – is hangsúlyt tudjunk fektetni. Ráadásul elfogadott költségvetés hiányában a kerület kevesebb forráshoz jut, így kevesebbet tud a csepeli lakosokra költeni. Azonban jelenleg, január 10-én a kerületnek még nincsen kész, a képviselő-testület által elfogadott 2024. évi költségvetése. A tervezési folyamatról, mi megválasztott képviselők és a csepeliek semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, a munkába nem vontak be minket, még a célok közös meghatározása sem történt meg. Enélkül pedig hiába készít költségvetést Polgármester úr, támogató többséget nem fog tudni mögé állítani. Elfogadható költségvetés nélkül pedig semmi nem tud megvalósulni, pedig rengeteg teendőnk van Csepelen. Elég a befejezetlen gerincútra, az áthaladó kamionforgalom zajától szenvedőkre vagy a felújítandó macskaköves, kátyús utcákra gondolnunk, amilyen a Maros utca vagy a Tihanyi út!

Mindezek mellett fel kell készítenünk a csepeli költségvetést arra is, hogy a kormány kiveszi a budapesti közlekedésből Csepel legfontosabb közlekedési eszközét, a HÉV-et a Budapest-bérlet érvénytelenítésével ezen a vonalon. Elfogadhatatlan, hogy a csepeliek kétszer annyit fizessenek a kormány miatt a budapesti közlekedésért! Amíg nem lesz megoldás, segítenünk kell a kerület lakosait: a költségvetésben forrást kell találnunk a segítséghez, és el kell különíteni vészhelyzet esetére, azaz, ha Budapest-bérletet a HÉV-en már nem fogadják el.

A kerület problémáit minél előbb el kell kezdenünk megoldani, hogy Csepelt  élhető, emberközpontú, modern, 21. századi kerületté tehessük. Ehhez mihamarabb cselekednünk kell, a cselekvéshez pedig költségvetésre van szükségünk! Ez nem várhat tovább!

A közös munka megkezdéséért egyeztetést kezdeményezek a költségvetéssel kapcsolatban, amire várom Polgármester urat és frakcióvezető társaimat.

Várom mielőbbi válaszukat, a lehető legkorábbi szóba jöhető időpontok megjelölésével, mert az utolsó utáni pillanatban vagyunk, de most talán még nem késő, hogy egy minden csepelit szolgáló költségvetést készítsünk 2024-re.

Üdvözlettel:

Dr. Dukán András Ferenc
képviselő (Momentum Mozgalom)
Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság elnöke
Budapest XXI. Kerület Csepel