ÚJRA JÁR A H7-ES HÉV

A hévfelújítása véget ért, újra teljes vonalán közlekedik. Mégis nehéz tiszta szívből örülni a hírnek. 

A hév ugyanis egyre rosszabb állapotban van, a szerelvények több mint fél évszázadosak, hiányzik az akadálymentesítés, nyáron pedig elviselhetetlen a meleg a kocsikban. 

A Fideszes kerületvezetés évtizedek óta tétlenül nézi a helyzetet. Pedig a felújítás mára elengedhetetlenné vált.

A pótlóbuszokon legalább gyakran volt klíma, az alacsonyabb padlózat pedig megkönnyítette a le- és felszállást az idősek, a babakocsival illetve kerekesszékkel közlekedők számára.

Meddig kell még a füllesztő hév kocsikban zötykölődnünk?

CSEPEL LEGÉGETŐBB KÖZLEKEDÉSI PROBLÉMÁJA A GERINCÚT!

A fideszes vezetés 13 év alatt nem ért el eredményt kerületünk legégetőbb közlekedési problémáiban!

Borbély Lénárd ennek ellenére Karácsony Gergely hibájának akarja beállítani, hogy a gerincút még mindig nem épült meg, jóllehet a fővárosi közgyűlés tagjaként ő is, pontosan tudja, a főváros megszavazta a szükséges összeget és a pályázat beadását. A pályázat elbírálásakor azonban jóval kisebb támogatást biztosított volna az állam, mint amit a fővárosi közgyűlés vállalni tudott.

Ha Borbély Lénárdnak valóban fontos lenne a gerincút megépítése, akkor nem Karácsony Gergelyre mutogatna, hanem cselekedne és mielőbb tárgyalna a kormánnyal. Persze, mióta kidobták a Fideszből, ez most már számára sem lehet könnyű feladat… 

Indítványom nyomán a 2024-es 40 ezer milliárdos költségvetésből mindössze 1 milliárd forintot kért a Momentum frakció és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő a csepeli közlekedésfejlesztésre. Ebből az összegből folytatódhatott volna a gerincút megépítése, a Fidesz azonban inkább ezt is állami propagandára költi.

Polgármesterként prioritás lesz számomra a közlekedési problémák megoldása, amelynek egyik legfontosabb része a gerincút megvalósítása, vagyis a II. Rákóczi Ferenc út és a Csepeli út tehermentesítése. Csepel déli területei válhatnának ezáltal élhetőbbé.

Az erről készült videó megtekinthető a Facebook oldalamon:

https://www.facebook.com/dukanandrasferenc.momentum/videos/1335587667033233

FOLYTATÓDIK A BELHARC BORBÉLY LÉNÁRD ÉS NÉMETH SZILÁRD KÖZÖTT

Borbély Lénárd és Németh Szilárd marakodásának továbbra is a csepeliek a legnagyobb károsultjai.

A csepeli strand felújításával kapcsolatban a bíróság kimondta: Borbély Lénárd utasítására a Városgazda szabálytalanul bontotta fel a szerződést a Németh Szilárd érdekköréhez tartozó céggel. A kártérítést a csepeli közvagyonból kell megfizetni!

A csepeli adófizetők pénzét korábban országos cimborákként együtt élte fel Borbély és Németh, most azon marakodnak, melyiküknek jut több.

Ne gondoljuk, hogy ezek után Borbély Lénárd legalább Csepel érdekeit fogja szolgálni. Hiába rúgták ugyanis ki a helyi alapszervezetből, Borbély Lénárd továbbra is “a Fideszt érzi politikai otthonának”. Nem véletlenül utazott el ő is Tusványosra a fideszesek nyári táborába, ahol még elő is adott. 

Borbély tehát továbbra is az, ami eddig is volt: szélsőjobboldali, elvakult fideszes, akit ráadásul háttérbe is szorítottak. 

LEZÁRULT A ZÁSZLÓS SZÁLLÓ ÜGYE

Augusztus elején lezárult a Zászlós Szálló ügye. Az elmúlt hónapokban én is napi szinten foglalkoztam a hajléktalanság szélére került családok megsegítésével. Végül a szállóban lakó minden család lakhatása megoldódott.

De ez korántsem Borbély Lénárdon múlott, hiszen ő már szeptemberben (lassan egy éve!) azt hazudta, hogy az ügynek vége, a lakhatási kérdések pedig megoldódtak. Mint kiderült ez akkor még korántsem volt így.

A csepeli önkormányzat korábban megszavazta az Indotek Group újabb csepeli beruházásait lehetővé tevő rendeletmódosításokat, mégsem oldották meg a szállóban élők lakhatását.

Idén májusban Borbély Lénárd újabb 200 millió forint közpénzt akart arra költeni, hogy az Indotek helyett a kerület oldja meg a problémát.  Erre természetesen az ellenzékkel közösen nemmel szavaztam, mert ez a pénz is a Borbély-haverokhoz vándorolt volna. Így mentettünk meg 200 milliót a csepelieknek. Végül elég volt egyetlen családnak önkormányzati lakást biztosítani.

Borbély Lénárd a Zászlós Szállót is csak a maga és a haverjai gazdagításásra akarta használni, cseppet sem érdekelte, hogy a szállóban lakókkal mi történik, hova mennek, hogyan folytatják az életüket. Borbély Lénárd emberek helyett pénzkötegeket lát, amiből ő vagy a haverjai még  gazdagabbak lehetnek…

Külön köszönet a Kiút Egyesületnek és a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy az elmúlt hónapban az ügyben segítségemre voltak, és minden eszközzel segítették az új lakhatási feltételek kialakítását a hajléktalanná válással fenyegetett családoknak! 

CSEPELI ISKOLÁK SORSA: BEZÁRÁS VAGY EGYHÁZI FENNTARTÁS?!

Mind az állam, mind az önkormányzat megbukott az iskolafenntartói feladatának ellátásában Csepelen.

Az elmúlt években az egyetlen közoktatási intézmény, amely megfelelő forrásokat kapott felújításra, az a Jedlik volt. Bár végül az eredeti tervben meghatározott többszörösébe került, és már az első, Táncsics Mihály utcai épületben soha nem járt konténer-osztály is leérettségizett, örüljünk, hogy szeptembertől végre új és korszerű épületben tanulhatnak a csepeli középiskolások. A csúszást lehetne a hatalmas inflációval és a gazdasági helyzettel magyarázni, de miután menetközben 5 milliárdról több mint 20 milliárdra drágult a projekt, és a kiköltözést követően évekig egy kapavágás sem történt, egyértelmű Németh Szilárd és Borbély Lénárd felelőssége.

 Egészen pontosan az ő alkalmatlanságuk és megalomániájuk.

Itt írtam részletesebben a csepeli iskolákról a Facebook oldalamon:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=684748643665749&set=a.260008712806413

Amennyiben bizalmat kapok a kerület polgármestereként, egy olyan Csepelért fogok dolgozni, amely nem erősíti a káros országos folyamatokat, hanem éppen ellenkezőleg, szigetként próbál azoknak ellenállni.

CSEPELI ISKOLÁK SORSA: KIRÚGOTT IGAZGATÓK

Az elmúlt évek után idén újabb két általános iskolában is megtörtént, hogy bár érvényes pályázatot nyújtottak be az intézmények jelenlegi vezetői és más nem pályázott, mégis elutasították a jelentkezésüket.

Július 19-én levelet írtam Tóth János tankerületvezetőnek, írásos indoklást, és az eljárások újra lefolytatását kértem a döntéshozóktól.


Erről részletesen itt lehet olvasni: https://www.facebook.com/dukanandrasferenc.momentum/posts/pfbid025KqfJ7vwBXKmfqrcJhtCSBLCjr3ffbXaC3ZYFmYLaM9zjFzPR9AsqHgi9XBeG3Gfl  

Azóta megjött a válasz is: jó pártkatonaként, a csepeli Fidesz oszlopos tagjaként, aki az idei újjáalakulás után is kitartott Németh Szilárd mellett, a válaszában azt írta, hogy a hatályos jogszabályok szerint jártak el, a beérkezett pályázatokat továbbították az elbírálási hatáskörrel rendelkező köznevelésért felelős miniszternek. Emellett a válaszból is kiderül: a mai magyar oktatási jogszabályok a közneveléséért felelős Pintér Sándor rendőrminiszternek még indokolási kötelezettséget se írnak elő. Ne várjunk választ a kérdéseinkre, mert nem fogunk kapni.

A tiltakozások az egyik iskola esetében félig-meddig sikerrel zárultak: a Kölcsey igazgatójának megbízását egy évvel hosszabbították.

Erről és a Momentum oktatási elképzeléseiről az igazgatóválasztás kapcsán itt írtam: https://www.facebook.com/dukanandrasferenc.momentum/posts/pfbid02fV8U8vLDfNW6qE9s8MC8WW2i8xZFSsHwJCtdqwbA6UumtL5Q6jdKXWy4jpbPg2bHl 

TANSZEREKET GYŰJTÖTTÜNK

Augusztus végén a Momentum Csepel és Szabó Szabolcs segítségével tanszereket gyűjtöttünk rászoruló gyerekek részére, melyeket átadtunk a csepeli Burattino Iskola, Gyermekotthon számára.

A Burattino nagyon sok hátrányos helyzetű, tanulási és magatartás zavarral küzdő gyermekeknek biztosít olyan tanulási és tanítási környezetet, amelyben mindennemű hátrányuk ellenére tudnak kiváló és színvonalas oktatáshoz jutni.

Ez minden gyermek alapjoga kellene, hogy legyen. Sajnos azonban Magyarországon sem jut minden gyermek megfelelő oktatáshoz. 

A Momentum oktatáspolitikai programjának része az integrált oktatás, a hátránykompenzáció, valamint célzott programok és módszertani továbbképzések olyan pedagógusok számára, akik a Burattinohoz hasonló iskolákban tanítanak. Hiszünk egy olyan oktatási rendszerben, ami kiegyenlíti a társadalmi különbségeket.

Köszönöm Mezei Katalin és kollégái áldozatos munkáját, amivel évtizedek óta számtalan nehéz helyzetből induló gyerek számára biztosítottak kiutat és lehetőséget egy szebb élethez.

Köszönöm mindenkinek, aki adományával hozzájárult, hogy idén a tavalyinál is több iskolatáskát, tornazsákot, tolltartót, füzetet és egy nagy doboznyi egyéb írószert tudtunk átadni.

Külön köszönet minden pedagógusnak, akik különböző módokon, nap mint nap a gyerekekért dolgozik.